Pom info

Pomeranian är en stor hund i litet format.

Storleken skall vara 20 cm + - 2 cm, vikten varierar mellan 1,5 - 3 kg.

Den är glad och pigg och för det mesta med på allehanda upptåg. Den är intelligent och tillgiven, inte alls svårlärd. Även om den är liten måste den uppfostras.

Karaktäristiskt för rasen är den korta plattliggande svansen över ryggen. Pomeranian ska beskriva en cirkel från sidan sett.

Den skall ha en tät och tjock underull som bär upp den rakt utstående ytterpälsen.

Bettet skall vara saxbett, men tångbett tillåtes. Kort rygg, högt svansfäste och avsaknad av störande element i periferin. Det är det som motiverar de små öronen placerade fem i ett, kattassarna och den korta nosen.

Stor betydelse har också kontrasten mellan nätthet och styrka, mellan den förfinade, dock ej tunna benstommen och den kompakta stadiga kroppen med den korta kraftiga ryggen och den djupa välvda bröstkorgen. En psykisk parallell till den fysiska paradoxen är förstås motsägelsefullheten mellan det lilla formatet och det stora självförtroendet.

Att se en Pomeranian som personifierar denna perfekt uppnådda balans mellan helt motsatta ytterligheter och inneboende spänning av absolut harmoni är en obeskrivlig upplevelse.

 

Kopierat från Svenska Pomeranianklubben. Mer information kring rasen finns att läsa på deras hemsida (se under länkar)